Installera eller inte installera fiber?

Nu har turen kommit till oss i lilla Kävlinge att få fiber installerat. Projekt fiberinstallation Kävlinge drar igång efter jul (om det inte är tjäle). Nu måste vi bestämma oss innan november månad är slut. Frågan är ska vi eller ska vi inte installera fiber.

Varken jag eller maken använder datorerna till internet så mycket, mest surfar vi på våra mobiler och den surfen räcker och blir över. Dessutom har vi väldigt bra täckning här och surfar snabbt på mobilen. TV via fiber känns inte heller aktuellt eftersom vi har en egen parabol.

Men… vad händer den dagen vi säljer huset och inte har installerat fiber? Det blir ju en mycket högre kostnad om nya ägarna ska bekosta dragning av kablar och grävning i efterhand. Och vi lär ju få mindre betalt för huset då. Frågan är om vi förlorar lika mycket som fiberinstallationen kostar.

Fiberinstallation som inte används

Det känns inte så himla kul att betala för installationen om vi ändå inte kommer att utnyttja den. Men å andra sidan kanske huset är svårare att sälja om vi låter bli. Jag har pratat med flera grannar som också är i valet och kvalet. Men de flesta verkar ändå välja att gå med i projekt fiberinstallation Kävlinge, och dra fiber fram till huset, men inte koppla in det.

Då behöver nya ägaren bara dra in det i huset och fixa abonnemang. Det lutar mot att vi gör likadant, eftersom vi inte skulle ha någon nytta alls av fiber.

Att välja fiberinstallatör

I Kävlinge finns det två olika leverantörer av fiber. Men som tur är har de gjort ett avtal mellan sig så att huvudgrävningen i gatorna görs gemensamt. Jag har hört talas om andra orter där installatörsföretagen inte kunnat enas och där var och en grävt för sig. Med resultat att fibern blivit dyrare för alla och att gatan grävts upp två gånger med ganska kort mellanrum.

Vi kan välja vilken vi vill av de båda installatörerna, det är ingen skillnad i pris. Det enda som skiljer är sedan det utbud man kan få. Vi kommer därför kolla hur grannarna gör och vilket av företagen som har störst utbud. För även om vi själva inte kommer att utnyttja fibern, så vill vi göra det som är bäst någon gång i framtiden.