Elinstallation

Om du inte har någon kunskap om el så ska du absolut inte ge dig på att byta elledningar eller kontakter! Det finns mycket som kan gå fel. Även om du själv tror att det går lätt så finns det saker som du kanske inte har tänkt på, risker du inte alls är medveten om och kanske inte helt uppenbara. Att arbeta med elinstallation och starkström kräver att du är en auktoriserad elektriker. Eller så ska du arbeta på ett elinstallationsföretag som har upprättat ett egenkontrollprogram.

Brister i elinstallationer

Som sagt så är det många saker att tänka på vid elinstallationer och det kan vara lätt att missa till exempel att vissa väggar har krav på brandskydd vilket resulterar i att du inte kan montera infällda dosor hur som helst. Vid en besiktning så är det också bra om din elinstallation ser bra ut, även om den är korrekt utförd kan det bli anmärkning om du ska sälja huset om dina elarbeten ser slarviga ut. Det har jag personligen uppmärksammat på flera husvisningar och ibland undrar jag hur den personen tänkte som utförde arbetet.

En minnesvärd elinstallation

Jag minns framförallt en husbesiktning som jag utförde då jag var intresserad av ett renoveringsobjekt som var (vad jag trodde) nästan komplett utfört när huset skulle säljas. Jag hade förmånen att vara den enda köparen då huset skulle ut på exekutiv auktion om jag inte köpte det. Jag hade fått det extremt billigt om jag slagit till direkt och åkte ut för att kika på det. Överlag såg det ut som ett halvhjärtat renoveringsförsök av någon som gjort det hellre än bra men till en början såg det överkomligt ut. Jag såg att elledningarna gick kors och tvärs i hela huset så jag blev väldigt skeptisk till detta och gick runt för att söka upp vart elskåpet fanns.

På vinden fann jag en stor härva, som ett gigantiskt garnnystan, av sladdar. Det var då jag vände och åkte hem igen. Jag skulle aldrig ta i ett objekt med dragna elledningar som så ut på det viset, det var bland det absolut värsta jag någonsin har sett.